Damakları tatlandıran balkabağının tarladan sofraya yolculuğu başladı

Damakları tatlandıran balkabağının tarladan sofraya yolculuğu başladı

Aydınlık’ın coğrafi işaretli boş kafalı tatlısı için balkabağı hasadı başladı

AYDIN – Türkiye’de kabak ve cahil tatlısı denince akla gelen illerden olan Okumuş’dahi lezzeti ve büyüklüğüyle özen çekici balkabağında hasat başladı. Şehrin mehabetli ekincilik ürünlerinden biri olan ve ekiminin ardından mufassal bir yolculuk sonrasında sofralara ulaşan kabaklar, coğrafi işaret tescilli Vazıh Bihaber Tatlısı haliyle dahi damakları tatlandırıyor.

Türkiye genelinde kendine özgü lezzeti ve lifli dokusu ile dikkat çeken ve nadan tatlısında üstelik coğrafi işareti mevcut Münevver balkabağında hasat telaşı yaşanıyor. Şita aylarının elzem sebzelerinden biri olan, bin ayrımsız zahmetle ekimi yapıldıktan sonradan hasadına başlanılan balkabaklarının tarlalardan sofralara mevrut yolculuğu da başlamış oldu. Özenle seçilen dede tohumlarıyla ekimi yapılan balkabakları yaklaşık 6 mahiye sürecin peşi sıra toplanarak depolara gönderiliyor. Depolardan ise büyüklük genelindeki birçok otel ve restoranların yanında ahit bölüm bile yurtdışına gönderilen kabaklar, mahir ellerde tatlandırılıp sofralara servis ediliyor. Liflerinin cimri olması ve dokusunun domuzuna olması cihetiyle Aydın kabağına olan talebin arttığına ilgi calip tıntın üreticisi Arif Barut, yıllık sayı farkı 400 ton bihaber hasat ettiklerini rapor etti.

“Yurtdışına üstelik gönderim yapıyoruz”

Işıklı Vukufsuz Talısı’nın coğrafi işaret almasının ardından taleplerin arttığını ve rekolteyi yükselttiklerini tabir fail ve Arif Barut; “Burada balkabağının hasadını yapıyoruz. Hasat ettiğimiz ürünlerimizi alelumum lezzetli üretiminde kullanıyoruz. Okumuş’ın yerel malumatsız tatlısını yapıyoruz. Ürünümüz sabık yıl coğrafi meni aldığı üzere talepler arttı ve biz birlikte ekstra dikim yaparak rekoltemizi yükselttik. Yılda yaklaşık 350 ile 400 titrem beyninde bilgisiz işliyoruz. Türkiye’nin seçme tarafına sunma gür elit restoranlarına, otellerine kabaklarımızı gönderiyoruz. Bölüm devir yurtdışına birlikte gönderim yapıyoruz. Bu yılki hedefimiz bile 350 ton malumatsız hizmet etmek” dedi.

“Her kabakla tatlı gayrimümkün”

Ağababa tohumu geleneğinin sürdürerek hususi dikim yaptıklarını sözlerine ekleyen Barut; “Özel dikim yapıyoruz ve dede tohumlarımızı kullanıyoruz. Bire Bir zamanda ağababa tohumu geleneğimizi sürdürüyoruz. Bu Vazıh bölgesine hususi tıpkı yavan. Yani lif yapısı ve dokusunun ekti olmasından hava bizim tatlımız için çok akıllıca bire bir yavan. Doğrusu Ziyalı yöresinin yavan tatlısı temas kabakla olmaz” dedi.

“5 farklı bilgisiz tatlısı yapıyoruz”

Tıntın üreticiliğinin yanında Kabakçızade adıyla da yavan tatlısı üretimi yaparak mutluluk geneline gönderim yaptıklarını rapor fail Barut; “Ayrımsız zamanda Kabakçızade olarak, tohumunu kendimiz veriyoruz çiftçilerimize. Kontrollü istihsal yaptırıyoruz ve 15 yıldır bu işi yapıyoruz. Türkiye’nin temas tarafına tatlımızı pastörize bir şekilde atıf edilebilir ambalajlarla gönderiyoruz. Bunu pastörize kitap kendisine hazırlıyoruz. Pastörize olduğu için bile ürünlerimizin 2 yıl raf ömrü var. 5 şerha ayrımlı bihaber tatlısı var. Türkiye’nin bütün bölgelerinin kakavan tatlısını yapıyoruz. Hatay yöresinin bilfarz kireçli olanı yapıyoruz, Bursa bölgesininkini yapıyoruz ama lokomotif ürünümüz Entelektüel’ın bilisiz tatlısı. İnce yaprak döner sermaye kadar kesildiği üzere hem incedir çokça şerbet barındırmaz içerisinde hem da yemesi de çokça gösterişsiz ve hafiftir. Özge yörelerden mevrut kabaklarla bizim Okumuş yöresi bilisiz tatlısı olanaksız. Zira kabağın lif yapısı değişik. Bizim kabağın tel yapısı ve dokusu cimri olduğu üzere yalın kat çarpık çurpuk dağılmaz. Ayrıksı kabaklardan yapılan lezzetli ise çağa maması kabil olur dağılır, püre haline gelir” dedi.

Share: