Çekicilik: “Oylumlu Meclisimizden sunu büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu’nun hazırlanması ve Umumi Kurul’dan geçirilmesidir”

Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Misyon Hava, “Cesim Meclisimizden yeryüzü büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu’nun hazırlanması ve Umumi Kurul’dan geçirilmesidir. Bu kanun, 2053 kemiksiz başarısız tart ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi için türel ve aktif aynı altyapı sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.

Gurur, TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığı ile sınırlı kuruluşlarının 2023 yılı bütçesi sunumunda, 12 ilde 10 bin uran projenin, 3 bin 930’unu 1 yıl kabilinden gelişmemiş tıpkısı sürede tamamladıklarını, kalanları bile esnafa konfirmasyon edeceklerini belirtti.

Eylül ayında Samsun’dahi temelleri atılmış Toybelen Endüstri Sitesi’ni 2023 yılının önceki aylarında tamamlayacaklarını bildiren Çalım, yöresel dokuya uygun tarım köy projelerini 81 ilin rustik bölgelerinde yaygınlaştırdıklarını vurguladı.

Toplam 7 bin kullanılmamış köy evini tamamladıklarını, kalanlarını de en kısa sürede bitireceklerini belirten Çekicilik, İskan Kanunu kapsamında kamulaştırmadan etkilenen köylerde 8 milyar 410 milyon teklik yatırımla yöresel mimariye uygun 11 bin 212 konutu mensur ettiklerini söyledi.

Dönüşümde makro başlıklardan birinin “otoparklar” olduğunu belirten Uğur Çalım, İstanbul Ümraniye’birlikte yaptıkları katlı otoparkın örneklerden biri olduğunu, şu anda kâin transformasyon alanlarında olabilecek yer faziletli sayıda, on binlerce araçlık park yeri üretimine devam ettiklerini bildirdi.

Çekicilik, kentsel dönüşümle beraber yapı teftiş sisteminin deli dolu ve mıhlı yürütülmesinin ülkeyi depreme hazırlama noktasında dirimlik olduğunu belirterek, “Bütün çatı denetleme sistemiyle 7/24 esasıyla fiilen 6,6 milyon eş ve aksiyon yerinin denetimi tamamlamıştır. Böylelikle 24 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladık. Eski binaların dönüşümü ve kullanılmamış binaların hareketli denetimiyle, evlerimizde ve hisse senedi yerlerimizde konforu, modern koşulları yakalayacak, 2035 yılına kadar ülkemizde afetlere dirençsiz bir tane ayrımsız gayrisıhhi bina, tek benzeri izmihlal alanı bırakmayacağız.” ifadesini kullandı.

Elazığ ve Malatya’bile kalan 6 bin 101 sülale gelişmemiş sürede tamamlanacak

Bakan Kurum, TOKİ, İller Bankası, Bina İşleri ve Kentsel Tahavvül Umumi Müdürlüğü vasıtasıyla acul tıpkısı şekilde inkılap çalışmalarını devam ettirdiklerini hatırlatarak, şunları ifade etti:

“Tekmil kıyamet alanlarında kestirmece 45 bin ev, hareket yeri, ahır, köy evinin yapımına başladık. Konutlarımızın iri kısmını konfirmasyon ettik, mütezayit konutlarımızı de yıl sonuna kadar teyit edeceğiz. 1 kamer süresince bütün sokaklarını bir tane tek dolaştığımız, çökme alanlarında sabahladığımız, milletimizle kol kola çalıştığımız Elazığ ve Malatya’mızda konutlarımızın 26 bin 711’ini bitirdik ve kardeşlerimize doğrulama ettik. Kalan 6 bin 101 evimizin inşasını da genişlik gücük sürede tamamlayıp, tasdik edeceğiz.”

İzmir’de iri bir dönüşüm tamamladıklarını, yapacakları ihtiraz konutlarla birlikte toplam 5 bin 61 konuttan 1404’ünü konfirmasyon ettiklerini aktaran Çekicilik, 3 bin 657 ihtiraz konutu yıl sonuna büyüklüğünde teslim edeceklerini söyledi.

Gelgel, Giresun’daki yeğin felaketinin arkası sıra Yeni Dereli, Kullanılmamış Doğankent’te öz yatağından ırak, yüksek bire bir alanda Türkiye’ye emsal olacak kullanılmamış bire bir ilçe kurduklarını, Rize, Kastamonu, Sinop ve Bartın’dahi yeğin afetinin yaralarını sardıklarını, bakir evler yaptıklarını, uran sitelerini dönüştürdüklerini söyledi.

“Millî Yardım Beyanımızı dünya kamuoyuyla paylaşacağız”

Gelgel, hesaplı, toplumsal ve çevresel zararlara sebep olan afetlerdeki artışlara karşı şehirlerin direncini yükseltmek üzere tamlık sektörlerde öncelikli eylemlerin belirlendiği Millî Uyum Stratejisi ve Eylem Planını 2023 yılı içerisinde tamamlayacaklarını söyledi.

Bakan Alım, ” Mısır’da şu dakika devam eden COP27 toplantısında Millî Katkı Beyanımızı dünya kamuoyuyla paylaşacağız. Koskocaman Meclisimizden yer şişman beklentimiz İklim Değişikliği Kanununun hazırlanması ve Umumi Kurul’dan geçirilmesidir. Bu yasa, 2053 açık başarısız çıkarma ve yeşil kalkınma hedeflerimizin geliştirilmesi amacıyla hukuki ve ruhlu bir enfrastrüktür sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.

Gurur, liyakatsiz çıkarma üreten, çevreyi kirletmeyen evcil ve milli makine TOGG’un gerekseme duyduğu teknolojik zir bina, yükleme istasyonları, park yeri sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ettiklerini ve şehirleri TOGG’a hazırladıklarını kaydetti.

Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşımızın çokbilmiş uygulamaları, akıllı gidiş geliş ve ulaşım elemanlarını kullanarak şehrin rastgele namına 15 dakikada ulaşabilmesini sağlayacak yenilikçi benzeri strateji üzerinde çalışıyoruz. Zaman esasen akıllı tümce ve teknolojilerle donattığımız, 2003 yılında sayısı sadece 31 olan Kendiliğinden Hava Bilgisi Rasat Sistemlerimizi 2022 yılı itibarı ile 2057’ye çıkardık. ‘Piri Reis’ denizcilik sayfası ile Cebelitarık Boğazı’ndan Hazar Denizi’ne kadar denizcilik meteorolojisi hizmetleri sağlıyoruz. TOGG’umuzun sürücülerine, meteorolojik verileri enstantane adına gösterecek zaruri durum, erken uyarma ve rota önerilerini sunacak çalışmalarımızı dahi imdi son aşamaya ulaştırdık.”

“Geri yarar oranını 2035 yılında yüzdelik 60’a çıkaracağız”

Sıfır Atılan Projesi’ne ilgili dahi hikmet veren Alım, proje ile plastik torba kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engellediklerini ifade ederek, depozito üzerine birlikte bir başarıyı göstereceklerini vurguladı.

Alım, “Güvence Akçesi idare sistemini 2023’ün sonuna büyüklüğünde tamam illerimizde ve ilçelerimizde 7 bin güvence akçesi iadeli noktasında gerçekleştireceğiz. Başarısız Atılmış Projesi çatısı altında uyguladığımız kamu çalışmalarla 2017 yılında yüzdelik 13 olan gabi yarar oranımızı yüzde 27,2’ye çıkardık. 2023 yılında inşallah bu oranı önce yüzde 35’e, 2035 yılında yüzdelik 60’a çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Hava, sonuç adına yıllardır tasfiye halinde mevcut Türkiye Gayrimenkul Ortaklık Bankasını 2019’de baştan hizmete açtıklarını, idarehane sayısını 79’a çıkarttıklarını, etken büyüklüğünü 115 milyar liraya, reel sektöre olan desteğini dahi 69 bilyon liraya ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.

Share: