Bursa Ekincilik Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş: “Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler bozma edilebilir”

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Denizköpüğü: “Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler halel edilebilir”

BURSA – Bursa Kültür Odaları İl Eş Güdüm Başkanı Sadi Aktaş, 2023 yılında kar ve baran yağışlarının beklentinin haddinden fazla altında kaldığını belirterek, “Yüzde 50’nin altında olan göletlerimiz var. Beklenen yağışlar olmazsa, Yenişehir Ovası’nda ikinci ürün ekimi yapılmayabilir” dedi.

Türkiye’nin birçok noktasında olduğu kadar Bursa ve ilçelerinde üstelik akarsu sıkıntısı yaşanıyor. Aut ve bağırsak pazara mevsiminde binlerce titrem göveri ve kâr üreten Yenişehir Ovası’nı mugaddi bazen göletler yüzde 50’in altında kaldı. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar gelmezse, bazı köylerde ekincilik sulaması açısından mesail ortaya çıkması bekleniyor. Bölgenin sulama ihtiyacını ise 116 bin dönüm alanı sulayan Boğazköy Barajı göğüslüyor. Orhaniye, Kavaklı, Fethiye göletlerinde ise tartı devam ediyor. Şayet beklenen yağışlar olmazsa, yüzdelik 50’nin altında mütezayit göletlerin beslediği ekincilik arazilerinde ikinci mahsulün ekilemeyeceği dile getirildi. Bu buut Yenişehir Ovası’nın tamamını içine almazken, düz altı sularının biriktiği depolarda şu zaman için sorun gözükmüyor.

Bursa Ekincilik Odaları İl Eş Güdüm Başkanı benzeri zamanda Yenişehir Ekincilik Odası Başkanı Sadi Patal, kuraklığın Bursa ve Yenişehir tarımına etkilerini değerlendirdi. 2023 yılında kar ve yağmurların bir nice bölgede olduğu kadar Bursa’da bile beş altı olduğunu tamlayan Magnezit, “Şu dakika yüzdelik 50’nin altında artan göletlerimiz var. Bunlarla ilgilendiren birlikte iri ihtimalle düzensiz im ekiminin ikinci ekilişleri iptal ettirebilir. Bunu tabiki Kerem Su İşleri, Sulama Birlikleri, Ziraat Odaları ile alay malay oturup değişmeyen verilecek. Baran yağsa bile kar yağmadığı sürece göletlere etkisi olabileceğini düşünmüyorum. Kar suyu ile sönümsüz göletlerimiz var. O yerlerde teessürat yaşanabilir. Yenişehir’da Kavaklı, Terziler, Orhaniye, Fethiye, Yeniköy kadar göletlerde sıkıntımız var” dedi.

Lüle Taşı sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim sulu ziraat ekilen bölgelerde yerlerimiz şu an abes durumda. Gerçekli buralara sebze ekilecek. Bunların planları yapıldı. Ama ne yapılabilir derseniz, tek işaret ekilmesine değişmeyen verilebilir. Çokça riziko görülüyorsa sulama alanları içerisinde, göletten su takanak şahısların teşrinievvel yapacakları düzlük yüzde 50’ye düşürülebilir. 100 dönüm ekiyorsa, 50 dönüm ekmesi sağlanabilir. Bu şekilde tedbirler alınabilir. Bunları bugünkü duruma göre konuşuyoruz. Yağışlar olursa çiftçimizde vatandaşımız üstelik kıygın imkânsız”

“Bizim bölgemizde sebze ve ihracata müteveccih yük yaşanmaz” diyen Magnezit, “Boğazköy Barajı 116 bin dönüm düzlük suluyor. Yaz suyu var, meydan şeş sularıyla beslenip depolara basılıyor, 5 bin dönüm bile oradan sulanıyor. Yenişehir bölgesinde yetiştirdiğimiz sebzelerde güçlük yaşanmayacağını bu günden söyleyebiliriz. Meydan şeş sularımız şu dakika amacıyla yeterlidir. Karacabey bölgesindeki göletlerde birlikte bire bir yük görülmüyor” ifadelerini kullandı.

Share: