Bilecikli müteşebbis ekin mantarı sezmek için kerem desteğiyle yapılış kurdu

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde beyaz zehir cilt sektöründe ruh gösteren darülfünun mezunu girişimci, çap desteğiyle yer satın alıp ekin mantarı üretimine üstelik başladı.

İlçede 2015 yılında etlik tavuk kümesi kuran Misyon Sarrafiye, bunun birlikte bambaşka ayrımsız sektörde faaliyet göstermeye karar vererek yalan yetiştiriciliği için proje hazırlayıp Ekincilik ve Orman Bakanlığının Rustik Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’na başvurdu.

“Tarıma Dayalı Iktisadi Yatırımlar” ve “Kırsal Kazançlı Enfrastrüktür Yatırımları” kapsamında başvurusu akseptans edilen Kafa, kendisine sağlanan destekle 2 bin metrekare yerey satın alıp 6 çadırlık bünye kurdu.

Yıllık 100-120 titrem istihsal hedefleyen ve evvel hasada hazırlanan müteşebbis, kültür mantarını doğrudan değerinde feda etmek amacıyla bazı marketlerle anlaştı.

Gaye Baş, AA muhabirine, Aydın’de çocukluk ve gençlik yıllarında babasıyla darı, cehre, susam, karpuz kabilinden ürünler yetiştirdiğini, ekinci aileden geldiğini söyledi.

Üniversiteye başlayıncaya kadar tarlada çalıştığını tamlayan Sarrafiye, şöyle bitmeme etti:

“2012 yılında Pamukkale Üniversitesi Aut Tecim Bölümü’nden mezun oldum. Babam, ‘Oku birlikte masa başında işyar ol.’ derdi. Bana tek uymazdı. Sahada olup seyretmek ve hazfetmek talip benzeri insandım. Istihsal bambaşka, dostça gelen tıpkı öz. Üretime devam etme olayı beni buna yönlendirdi. Sıfırdan tıpkı şeyi fora etmek çok iyice. Babam geleneksel rençper, ben da onun imdi düzeltilmiş versiyonu gibiyim.”

“Tamamen çağa yetiştiriyormuş kabilinden”

Esas, eşinin arkadaşı sebebiyle yöneldiği firez mantarı yetiştiriciliğinin 3 almanak hayali olduğunu dile getirdi.

Bilecik’te 16 yardım başvurusundan özlük projesinin bile aralarında olduğu 4’ünün onaylandığını kaydeden Saksı, “Ispartalı bire bir profesörümüzün mantar hastalığı konusunda yazdığı kitapları var, onları okudum. Az Buçuk fikir alışverişinde bulundum. Yapım aşamasındaki tesisleri gezdim. Zat araştırmamla tesisi kurdum.” dedi.

Ser, “beyaz şapkalı” adına bilinen ekin mantarı yetiştirdiği tesiste şu anda 25 gönül istihdam ettiğini, tam kapasiteye ulaştığında bu sayıyı 60’a çıkarmayı planladığını bildirdi.

Ambalajlayıp marketlere aracısız koca yapacaklarını anlatan Esas, şunları kaydetti:

“Yetiştirilmesi tamamen bebek yetiştiriyormuş kabil. Çok kırılan davranmamız müstelzim noktaları var. Mantarın yüzdelik 94’ü sudan oluşuyor. Sporcular alelhusus kas kütlelerini kaybetmemesi, henüz dahi geliştirmesi amacıyla cilt yiyemedikleri ant bunu çokça çok tercih edebiliyor. Mineral zengini tıpkı gıdadır, içre vitaminler var. Kalorisi dahi çokça düşük.”

Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Müesses Başkanı Ertuğrul Ünver ise Osmaneli’nin tarımıyla ünlü bire bir kaza olduğunu belirtti.

Amaç Mebde’ın liyakatli olacağına inandığını ifade eden Ünver, “Girişimcimiz tarımdan geldiği için arzulu. Kazımak seçkin ant iyidir. İlçemizde abuhava şartları akla yatkın olduğundan her işaret yetişiyor.” diye konuştu.

Share: