Bathonea kazılarında 1600 yıllık hokka ve divit bulundu

İstanbul’üstelik Küçükçekmece Gölü Havzası’nda sürdürülen Bathonea kazılarında, geç Roma dönemine ilgili 1600 almanak hokka ve divitten oluşan yazı takımı bulundu.

Kocaeli Üniversitesinden (KOÜ) yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Hars ve Turizm Bakanlığı ile KOÜ gelişim birliğinde sürdürülen ve başkanlığını KOÜ Bilgi Gökçe Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Başbuğ Yardımcısı Prof. Dr. Şengül Aydıngün’ün yaptığı Bathonea kazılarında eskimemiş hikmet ve bulgulara erişildi.

Küçükçekmece Göl Havzası’ndaki Bathonea Arkeolojik Alanı’nda yapılan kazılarda, geç Roma dönemine ait abece takımı bulundu. Benzeri tüccara ilişik olabileceği melhuz minyatür deri, kemik alfabe kalemi ve hokkanın tıpkısı arada bulunduğu alfabe takımının 1600 almanak olduğu belirlendi.

Yazı takımının tıpkı arada bulunmasının dünyada tıpkı önce olma özelliği taşıdığı tayin edildi. Yapılan tetkikat neticesinde divit üzerinde kırmızı ve yağız bileşik izlerine rastlandı. Kırmızı bileşik o ahit için sadece devlet görevlilerinin ve saray mensuplarının kullandığı mürekkep olarak dikkati çekiyor.

1600 yıl önce yazının haddinden fazla beş altı kullanıldığı dikkate alındığında, kâin keşfin önemi elan da artıyor. Medeniyetler beşiği İstanbul’un prehistorya dönemine ilişik şanlı ipuçları veren Bathonea kazılarında ayrıca, 557 yılında Ayasofya’nın kubbesinin yıkılmasına amil olan depremin izlerine birlikte rastlandı.

Share: