Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Dulda Proje ve Uygulamalarını Promosyon Yarışması’nda Ayvalık Belediyesi, Georgala (Yorgola) Hanı’nın restorasyonu ve Ayvalık Belediyesi Bakım Binası kendisine işlevlendirilmesi nedeniyle aplikasyon ödülüne değer görüldü.
Tarihi Kentler Birliği’nin 21’incisini düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Dulda Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın sonuçları muhtemelen oldu. Bu sene 34 örgen belediyenin mecmu 67 projeyle katıldığı yarışmada Ayvalık Belediyesi, Georgala (Yorgola) Hanı’nın restorasyonu ve Ayvalık Belediyesi Hizmet Binası yerine işlevlendirilmesi zımnında uygulama ödülüne ayar görüldü.
Ayvalık Belediye Reisi Mesut Ergin, konuya ait şunları söyledi:
“Tarihi binanın restorasyonunun tamamlanmasının arkası sıra bakım gayeli kullanılmaya başlanılan binada misafir ettiğimiz domestik ve ecnebi misafirlerin bulundukları ortamdan çokça şişman sağlık aldıklarını buyurmak bizleri çokça mutlu ediyor. Ayrıca vatandaşların işlemlerini başlamak amacıyla geldikleri binanın avlusunda sıralarını beklerken yayınlarımızı okumaları, bulundukları tarihi binada, izzet hastanesi ve rüşvet dairesi namına kullanıldığı dönemlere ait anılarını yaşamaları bizlere birlikte duygulu anlar yaşatıyor. Ayvalık’ımıza haddinden fazla yakışan bu tarihi binanın ödüle değer görülmesi bizleri çok nazik motive etti. Etmek ki iyicene işlere imza atıyoruz.”
TÖREN İSTANBUL’DA
Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasını sağlayan Prof. Dr. Kavi Sözen’in namına verilen Siper Nazik Ödülü, bu yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi ise Jüri Hususi Ödülü’ne değer bulundu. 7 proje ödülü, 7 uygulama ödülü, 8 süreklilik ödülü ve 9 başarı ödülünün verileceği merasim ise eylül böylece İstanbul’da yapılacak olan Türkiye Kentler Birliği Divan Toplantısı’nda düzenlenecek.
TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI DULDA PROJE VE UYGULAMALARINI ÖZENDİRME YARIŞMASI NEDİR
2001 yılından bu yana planlı Himaye Teşvik Yarışması, Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerin “kimlikli site” kavramını güçlendirmesini, kentin yeti mekanlarını geleceğe taşınmasını, süreduran durumdaki yapıları restore ederek baştan işlevlendirmesini ve aktif, enerjik odaklara, kamusal alanlara dönüştürmesini destekliyor, teşvik ediyor. Yegâne yapı ölçeğinde onarımlar ile çıkmaz, çarşı, mahalle kabilinden çok boyutlu yürütülen kentsel mirası dulda çalışmaları bu yarış yardımıyla tanıtılıyor, planlı bağış töreniyle projeler sergileniyor ve ilgilendiren kesimlerle paylaşılıyor.