Ata’nın sonuç yolculuğuna ilişik kareler ölümünün 84. yılında mevhum ortamda sergilenecek

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Şişman Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının arkası sıra İstanbul ve Ankara’birlikte planlı cenaze töreninde çekilen fotoğraflardan oluşan cenaze albümü sanal ortamda müzakere edilebilecek.

Milli Kütüphane arşivinde vadi alan “Ebedi Şefimiz Atatürk’ün İstanbul ve Ankara’daki Cenaze Merasimi Albümü”nün tahminî 2 almanak yenileme süreci tamamlandı.

Milli Kütüphane Restorasyon ve Konservasyon laboratuvarında hesaplı çalışma kapsamında albümün ten derisi ve dolay kap üzerindeki yazıları rötuşlandı, sırtçı sayfalar değiştirildi, fotoğraflar onarıldı.

Ata’nın son yolculuğuna ilgili 800 fotoğraftan oluşan resimlik için Milli Kütüphanenin genel ağ sitesinde mevhum sergi hazırlandı.

“Haddinden Fazla nadir tıpkı albüm”

Çalışmayı AA muhabirine anlatan Hars ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Umumi Müdürü Uca Odabaş, Şişman Önder Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün vefatının 84. yılında çokça kıymetli ayrımsız albümü görünür arkaç getirmek istediklerini söyledi.

Yaklaşık 2 sene uzunçalar amacıyla yenileme çalışması yaptıklarını anlatan Odabaş, şöyle konuştu:

“Bazı fotoğraflar kaypak, zarar görmüştü. 2 yılda albümün derisi onarıldı ve sırtçı kağıtlar değişti. Albümü önümüzdeki günlerde mevhum işporta yapıp, genel ağ sitesi üzerinden gezilebilir ayla getireceğiz. Bu nadir uzunçalar 10 Son Teşrin 1938’de Küçük Asya Ajansı’nın Atatürk’ün ahiret yolculuğu haberiyle başlıyor ve elan sonrasında 16 Son Teşrin’de Dolmabahçe Sarayı’nda katafalka konulması, 19 Teşrinisani’üstelik Yavuz zırhlısıyla İzmit’e, oradan Atatürk’ün yurt ortamında gezilerinde kullandığı trenle Ankara’ya götürülmesi, 20 Son Teşrin’da hem el hem da oran erkanı yoluyla karşılanması, 21 Kasım’da de Etnografya Müzesi’ndeki arızi kabrine nakledilmesine büyüklüğünde geçen süreyi kapsayan aynı uzunçalar. Haddinden Fazla eşsiz benzeri uzunçalar.”

“Ebedi Şefimiz Atatürk’ün İstanbul ve Ankara’daki Cenaze Töreni Albümü”, Türk halkının Ata’nın ölümüyle yaşadığı matem ile Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen kişilerce yapılan gocunmak geçişine ilgili anları üstelik tarihe kadar düşüyor.

Share: