Askeri mühimmat ve üniformaların sergilendiği “Türkiye Gaziler Evi” kuruldu

Nusret Mayın Gemisi’nin boğaza döşediği mayın örneği, Çanakkale Savaşı’nda yaralanan askerler için hazırlanan takma ayak kadar örneklerin bulunduğu bazen çarpışma dönemlerine ilişik askeri malzeme, cephane ve üniformalar, “Türkiye Gaziler Evi”nde sergileniyor.

Bir hayırseverin Hamamönü’üstelik, Kore ve Kıbrıs Gazileri (Korsavaş) Derneği üzere bağışladığı binada, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Kore Savaşı ile 1974 Kıbrıs Hazar Harekatı’nda geçer ara sıra askeri cephane, gereç ve üniformaların vadi aldığı “Türkiye Gaziler Evi” kuruldu.

Korsavaş Derneği ve Türkiye Gaziler Evi Başkanı Ertuğrul Erdoğan’ın kişisel gayretleriyle topladığı ve derneğe bağış edilen değişik uğraş dönemlerine ait malzemeler, ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Sergilenenler arasında, Çanakkale Savaşı’nda yaralanan askerler üzere hazırlanan takma ayak, antagonist askerlerine ilgilendiren mataralar, benzen bidonları bulunuyor.

Gaziler evindeki sergide, dünya tarihinin dönüm noktalarından birini belirleyen Nusret Mayın Gemisi’nin, Çanakkale Boğazı derk rotalarına döktüğü mayınlardan emsal üstelik düz alıyor. Çanakkale Savaşları sırasında boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştiren, Yüzbaşı Hakkı Komutan kumandasındaki gemi, 7-8 Mart gecesi, antagonist gemilerinin girmesine çokça az bir müddet kaldığında 26 mayını boğazın sularına döşemiş, itilaf kuvvetleri, Nusret’in döşediği mayınlarla Irresistible, Ocean ve Bouvet adlı 3 balaban gemisini kaybetmişti.

“Dönemin şartlarını açıklamak istedik”

Dernek Başkanı Ertuğrul Erdoğan, AA muhabirine, değişik uğraş dönemlerine ilişkin malzemelerle oluşturdukları köşelerde, o dönemin şartlarını göstermek istediklerini belirtti.

Erdoğan, “Üniformaları, askeri malzemeleri sergileyerek, gailesiz nesle askeriye sevgisini ilkah etmek, taze nesli askerlik mesleğine yönlendirmek ve ecdadımızın hangi savaşları görüp ne fedakarlıklarda bulunduklarını ve bugünleri mutlu ve bolluk tıpkı şekilde yaşamamıza nelerin etmen olduğunu öğrenmelerini bulmak istiyoruz.” dedi.

Ziyarete gelen gazilerin birlikte savaştıkları döneme ilişik eşyaları gördüklerinde heyecanlandıklarını belirten Erdoğan, gazilerin canlanan anılarını birbirleriyle ve değişik ziyaretçilerle paylaştıklarını anlattı.

Ertuğrul Erdoğan, henüz nazik bire bir sergi alanına gerekseme duyduklarını, bu konuda bile alelhusus belediyelerden bindi beklediklerini kaydetti.

“Yaşadıklarımı vatanıma helal ediyorum”

Kıbrıs Gazisi 69 yaşındaki Mehmet Nişancı, sergide savaşta kullandığı malzemeleri gördüğünde, harekat günlerini hatırladığını, duygulandığını, yine o günlere gittiğini dile getirdi.

Yaşadıklarının film şeridi gibi gözlerinin önünden geçtiğini anlatım eden Pakt, “Yurt için rastgele özdek derece. Kâfi kim yurt sağ olsun, gelişigüzel madde feda olsun. Ego o yaşadıklarımı vatanıma helal ediyorum.” diye konuştu.



Share: