Ankara Kent Hastanesi’nde “14 Teşrinisani Acun Şeker Hastalığı Haset” etkinliği düzenlendi

Ankara Kent Hastanesi’nde “14 Son Teşrin Acun Şeker Hastalığı Günü” etkinliği düzenlendi

ANKARA – Ankara Şehir Hastanesi Iç Salgı Bölümü’nde farkındalık üzere “14 Son Teşrin Dünya Diyabet Günü” etkinliği düzenlendi.

Ankara Site Hastanesi Endokrin Bölümü’nde “14 Teşrinisani Dünya Şeker Hastalığı Haset” kapsamında diyabet etkinliği düzenlendi. Kronik ve metabolik benzeri çor olan Diyabet hastalığının önemine vurgu açmak hesabına, etkinlikte insanlardan soluk örneği alınarak dem şekeri ölçümü yapıldı. Dünyada ve Türkiye’bile heybetli benzeri tezce artım gösteren hastalıkta erken tanının hastalığın ilerlemesini önlediği belirtilerek, insanların seçme sene soluk şekeri ölçümü üzere istikşaf olmaları gerektiği bildirildi.

Burada aynı müzakere eden Ankara Kent Hastanesi Iç Salgı Bilimi ve Metabolizma hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oya Topaloğlu, diyabetin pankreas organında yeterli miktarda insülin salgılanmaması yahut üstelik insülinin tam miktarda salgılanasına karşın dokularda yeterince gravite gösterememesi sonucunda tanıdık aynı metabolizma hastalığı olduğunu belirterek, “Hele çokça su içme, haddinden fazla idrara gezinti, kilo ile değişiklikleri olan hastalarda, halsizlik, usanç gibi problemleri olan hastalarda mutlaka kan şekeri ölçümü yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Onun haricinde riziko faktörü ola hastaların bile kesin yaşamları boyunca 1 misil soluk şekeri ölçümü yaptırarak diyabet açısından taranmasını öneriyoruz. Kimdir bu riskli erat; alelhusus 40 yaşının üzerindeki bireyler, 40 yaşının altında olup dahi obezitesi, çok kilosu olan erat, kadınlarda özellikle hamilelik sırasında ortaya eski gebeliğe ilişkin şeker hastalığı tanısı alabilecek erat, onun dışında sağlıksız beslenmesi olanlarda yahut ailede şeker hastalığı hastalığı olan fertler mutlak riskli namına değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“Türkiye’birlikte 9 milyon Soy 2 Şeker Hastalığı hastası var”

Diyabet hastalığının mecmu dünyada olduğu üzere Türkiye’da de berenarı çok miktarda mütezayit ayrımsız hastalık olduğunu tamlayan Topaloğlu, insanların günce aktivitelerinde berenarı durağan adına yaşadığını ve sağlıksız beslendiğini rapor etti. Topaloğlu bu hayat biçiminin afiyet açısından riskli olduğunu tabir ederek “Son rakamlara baktığımızda Arsıulusal Şeker Hastalığı Federasyonu 2021 yılı verilerine bakıldığında yekpare dünyada 20 – 79 gözyaşı arası kâmil bireylerde diyabetli duygusal sayısı 537 milyon. Ülkemizde dahi 9 milyon Türlü 2 Diyabetli hastalanmış var kâmil grupta. Dolayısıyla yekpare dünya nüfusunun yüzdelik 10 buçuğu diyabetli kendisine yaşamını sürdürüyor. Bu rakamların 2045 yılında yüzde 12’lere çıkacağı öngörülüyor” şeklinde konuştu.

“Şeker Hastalığı hastalığı önsezi yaradılış rahatsızlıkları açısından risk oluşturuyor”

Topaloğlu tedarik almanın şeker hastalığı gelişmesini önlediğini veya diyabet geliştirmiş hastaların etkili tıpkı şekilde tedavi etmesini sağladığını vurgulayarak, “Diyabet tek başına çağ şekeri yüksekliğiyle giden bire bir hastalık değil. Birtakım organlara ve dokulara engel veriyor. Alelhusus kalp huy rahatsızlıkları açısından risk oluşturuyor. Göz, böbrek, sinir sistemi üzere büyük organlara ve dokulara zarar veriyor. O yüzden nasıl çalışkan tıpkısı şekilde tedavi edilmesi gereken benzeri hastalık” ifadelerini kullandı.

Hastaneye muayeneye mevrut 24 yıllık diyabet hastası olan Hamidiye Çelik, “Köken işlerinden ırak duruyorum tatlı yemiyorum. Doktorum şekerin düşecek olursa cebinde şeker taşı, yemeğini suyunu çantandan kem etme dedi. Bunun kabilinden yağlıları tatlıları metin yemem” açıklamasında bulundu

Share: