2022 Yılı Tarım Destekleri Açıklandı: Çiftçilere Bindi Ödemeleri 2023 Yılında Yapılacak

2022 yılına ait zirai bindi ödemelerine ilgilendiren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’da yayınlandı. Buna bakarak; Türkiye Ekincilik Havzaları Üretim ve Terviç Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 75 lirası mazot, 46 lirası basılmış başlamak üzere 121 lira bindi sağlanacak. Yaş öz üreticilerine kilogram başına verilecek prim ödemesi 13 kuruştan 30 kuruşa yükseltildi. Örgensel gübre ve organik ekincilik ile ferah ekincilik desteklerinde ise çoğalma yapılmadı. Destek ödemeleri 2023 yılında yapılacak.

“2022 Yılında Yapılacak Zirai Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Tezek ve Sertifikalı Nesil Yararlanma Desteklerine İlişkin Reisicumhur Kararı”, Resmi Gazete’bile yayınlandı. Değişmeyen, 1 Eş 2022 tarihinden bahsetmek için bugün itibariyle yürürlüğe girdi.

Buna bakarak, Rençper taşıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 75 lirası motorin ve 46 lirası gübre doğmak için hep 121 teklik destek verilecek.

EN ERDEMLI ÖDEME PAMUK VE ÇELTİKTE

Dekar başına en faziletkâr bindi ödemesi cehre ve çeltikte olacak. Buna göre, iğ ve çeltik üretenlere dekar başına 250 liralık mazot ve 21 lira basılmış desteği kalkmak için toplamda 271 liralık; nohut, cılız fasulye ve mercimek üretiminde dekar başına 75 teklik süt ve 21 lira matbu desteği doğmak üzere 96 lira; kumpir ve soya fasulyesi üreticilerine dekara 125 liralık süt ve 21 liralık basma kalkmak için 146 liralık; dünya ayçiçeğinde dekara 88 teklik mazot ve 21 teklik basma desteği oluşmak üzere bütün 109 lira destek ödemesi yapılacak.

Dane mısır ve fındık ve özge ürünlerde süt desteği dekara 62 liralık, matbua desteği 21 teklik tevessül etmek amacıyla 83 lira, kanolada dekara 88 teklik motorin ve 21 teklik matbua desteği gelmek üzere mecmu 109 lira, aspir amacıyla dekara 76 liralık mazot ve 21 teklik gübre kalkmak için 97 lira bindi ödenecek.

Kuru soğan, gözyaşı öz ve zeytinde dekara 63 lira mazot ve 21 teklik matbu oluşmak üzere 84 teklik, yem bitkilerinde dekara 94 liralık mazot ve 21 teklik basılmış desteği ile 115 lira destek ödemesi yapılacak.

NADAS İÇİN DEKAR BAŞINA 38 LİRA MOTORIN DESTEĞİ SAĞLANACAK

Ekincilik destekleri kapsamında nadasa bırakılan arazilere bile bindi sağlanıyor. 2022 yılı destekleri kapsamında, nadasa bırakılan tarım arazileri için 38 liralık süt desteği verilecek.

ORGANİK TEZEK DESTEĞİ ARTMADI

İlk yol 2019 yılında ödenmeye başlanan acımasız uzvi-organomineral matbua desteği kapsamında örgensel tezek kullanan çiftçilere verilen bindi miktarı değişmedi. Uzvi matbua kullanan çiftçilere 2022 üretim yılı amacıyla dekara 20 lira bindi ödenecek.

TOPRAK ANALİZ DESTEĞİ 40 LİRADAN 50 LİRAYA ÇIKTI

Toprak Analiz Desteği, minimal 50 dekar ve beden ekincilik arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar tıpkı çözümleme için Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş Yer Çözümleme laboratuvarlarına çözümleme başına geçen yıl 40 lira olan destek 50 liraya çıkarıldı.

ORGANİK TARIMDA DESTEK ARTIŞI YOK

Üç kategoride ödenen örgensel ekincilik desteğinde rastgele artış yapılmadı. Bir Numara kategoride bireysel iz sertifikası ile üretim yapanlara güzeşte sene olduğu üzere dekara 100 teklik, ayrımsız kategoride üretici grubu ürün sertifikasıyla üretim yapanlara 50 lira ödenecek. İkinci kategoride bireysel eser sertifikasıyla istihsal yapanlara 40, grup sertifikasıyla istihsal yapanlara 20 liralık, üçüncü kategoride ise dekara 10 liralık destek ödenecek.

İYİ TARIM DESTEĞİNE ARTIŞ YAPILMADI

İyi ekincilik desteklerinde da rastgele artım yapılmadı. Sabık sene olduğu gibi bereketli tarım uygulamalarında dekar başına 150 teklik ile 10 teklik ortada değişen oranlarda destek ödemesi yapılacak. Arıcılık Anahtar Sistemi ve Organik Ekincilik Bilgi Sistemi’ne mukayyet, uzvi statüde bulunan kovanlar için temiz yetiştiriciliği fail çiftçilere kovan başına 15 liralık destek verilecek.

ZEYTİN REHABİLİTASYONU DESTEĞİ DEKAR BAŞINA 100 LİRA

Fındık üreticilerine kayran bazlı dirimlik desteği kapsamında, belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 teklik olarak ödenecek. Kaskatı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekara 20 lira tutma ödemesi yapılacak. Anadan Görme zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 teklik destek verilecek.

FARK ÖDEMESİNDE 18 ÜRÜNDEN TAKKADAK YAŞ ÖZ DESTEĞİ ARTTI

Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek mahsulat amacıyla verilecek destekler da tayin edildi. Buna göre, 2022 istihsal yılında prim desteği olarak adlandırılan fark ödemesinde 18 üründen hoppadak yaş çay desteği 13 kuruştan 30 kuruşa çıkarıldı. Sair ürünlerde bindi artışı yapılmadı. 2020 ve 2021 üretim yılında olduğu üzere 2022 yılında da yağlık ayçiçeği, ark fasulye, nohut, mercimekte kilo başına 50 kuruş bindi verilecek. Kütlü pamukta kilo başına 110 kuruş, soyada 60, kanolada 80, aspirde 55, kuş yemi mısırda 3, buğday, rüşvet, çavdar, tritikale ve çeltikte 10 kuruş, zeytinyağında 80 ve kuş yemi zeytinde 15 kuruş tutma primi ödemesi yapılacak.

SU SIKINTISI OLAN BÖLGELERDEKİ ÜRETİME FARK ÖDEMESİNE İLAVE YÜZDE 50 DESTEK ÖDENECEK

Bu arada, su kısıtı olan bölgelerde nohut, yasmık ekenlere sunulan ayırt ödemesine arttırma yüzde 50 bindi ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar dünya kuş yemi mısıra destekleme ödemesi yapılmayacak.

HAVZA DIŞINDA ÜRETİM YAPANLARA DESTEK YOK

Reisicumhur Kararı mucibince, Türkiye Tarım Havzaları Istihsal ve Tutma Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin toprak dışında yetiştirilmesi durumunda belirlenen ürünlere motorin, gübre, fark ödemesi, güçlükle içi sertifikalı yavru yararlanma, yem bitkileri ve fındık alan bazlı gelir desteği verilmeyecek.

YEM ÜRETİCİLERİNE HASAT KAYDIYLA BINDI SAĞLANACAK

Tarım Havzaları Üretim ve Tutma Modeli kapsamında yemleme bitkileri desteğinde ÇKS’ye kayıtlı arazileri üzerinde anif ağızotu fayrap etmek için çokça almanak ve biricik almanak ağızotu bitkileri ekimi fail üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla bindi sağlanacak.

Yem bitkileri üretim desteği, dekar başına koyulmak için korunga üzere 90 teklik, tek yıllık ağızotu bitkileri üzere 60 liralık, silajlık ekilişler (karışık/kuru) üzere 60 liralık, bileşimli çayır mera amacıyla 150 lira, çok yıllık ağızotu bitkilerinde sulu olanlar için 90 teklik, sıska olanlar üzere da 40 lira ve silajlık ekilişler için 100 teklik olacak.

Yer şeş sularının mahdut seviyede ve su kısıtı olduğunun Tarım ve Orman Bakanlığı’nca tayin edildiği havzalarda bu sene ekilen yem bezelyesi, fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük amacıyla ağızotu bitkisi desteğine ilave yüzdelik 50 destek verilecek.

BUZAĞI BAŞINA 500 LİRA BINDI

Hayvancılık alanında, programlı aşıları bütün, 4 kamer ve gövde yaşta, ilkine buzağılama yaşı en fazla 960 ahit veya akıbet iki buzağılama arası yer fazla 600 bölüm olan ineklerin doğan buzağıları için efsanevi başına 500 lira bindi sağlanacak.

Balkı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Kalaba, Rize, Sivas, Şırnak, Trabzon, Tunceli ve Van’üstelik doğan buzağılar üzere arttırma 200 lira ödenecek.

Döl Kontrolü Protokolü kapsamındaki boğalardan, müstear tohumlama sonucu doğan buzağılara arttırma 100 teklik destek ödenecek.

Buzağı bindi şartlarını karşılayan buzağı başına ödeme vahit miktarlarının 20 başa büyüklüğünde hep, 21-100 başa büyüklüğünde yüzdelik 75’i, 101-500 mir amacıyla yüzde 50’si ödenecek.

DİŞİ MANDALAR İÇİN 500 LİRA DESTEK

Dişi mandalar için 500 liralık, gerçeklik kütüğüne kayıtlı çekici mandalar üzere ilave 300 lira, programlı aşılarının tamamlanması kaydıyla 4 ay ve vücut malaklar için 500 liralık, hamur kütüğüne kayıtlı malaklar amacıyla bile arttırma 300 lira, takma tohumlamadan doğan malaklara ayrıca arttırma 500 lira destek ödenecek.

Islah gayeli süt zımni analizi yapılan ve bakanlıkça belirlenen benzin kalite kriterlerini sağlayıcı müstear tohumlamadan doğan temiz sütçü yahut toplu soy her bir ahmak amacıyla 100 liraya büyüklüğünde bindi verilecek.

En az 1 mir, yeryüzü aşkın 50 esas düve (manda karışma) alımına bile bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yüzdelik 40’ı yetersiz içinde doğma ve düve merkezlerinden gerçekleştirme edilen düvelere ise yüzde 50’si kadar sübvansiyon ödemesi yapılacak.

HASTALIKLARDAN ARİ İŞLETME DESTEĞİ 600 LİRA

Hastalıklardan çıplak pres desteği, damızlık boğalar dışındaki 6 ay eğin yaştaki eş hayvanat aut, cümle sığırlar üzere efsanevi sahiplerine 600 liralık ifa gerçekleştirilecek.

Ari sığır başına ödeme vahit miktarları 500 başa büyüklüğünde kamu, 501 esas ve cisim üzere yüzdelik 50’sine eşit mevrut tutarın ödenmesi vasıtasıyla uygulanacak. Antrparantez Onaylı Benzin Çiftliği Sertifikası’na cemaat işletmelerdeki cıbıl işletme desteği alan bilcümle sığırlar amacıyla arttırma 100 teklik destek verilecek.

Vekillik taşıt sistemlerine mukayyet, sınırlı ortamında zade ve besi süresini tamamlamış ayvaz sığırlarını (manda karışma) mevzuatına akıllıca kesimhanelerde kestiren, Bakanlıkça ırk ve kabil bazında belirlenecek karkas ağırlığı kriterini sağlayıcı 1-200 kelle amacıyla (200 baş karışma) efsanevi başına gün ve vahit kıymet üzerinden 500 lira destek ödenecek.

ÇOBAN BAŞIN İSTİHDAMINA 12 BİN LİRA DESTEK VERİLECEK

Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde, güdücü istihdam desteği, 100 kelle ve üst kart kucak keçi varlığına topluluk işletmelere yahut çobanlara 12 bin lira olarak ödenecek.

Damızlık koyun-aksi yetiştiricileri birliklerine uzuv yetiştiricilerin, Nezaret vasıta sistemlerine mukayyet deneyli koyun başına 50 teklik, kart muannit başına 50 lira, kart tiftik keçisi başına arttırma 20 teklik, göçkün yetiştiricilerine deneyli koyun tutturuk başına ilave 2 teklik bindi ödemesi yapılacak.

Bir önceki yılın kart koyun-gâvur desteğini düzlük ve sübvansiyon yılında deneyli kucak gâvur sayısını zait işletmelere, benzeri eski yılın kuzu ve oğlaklarının, sübvansiyon yılında kurnaz kucak, aksi vasfına ulaşanlarına Bakanlıkça belirlenen çoğalma oranını aşmamak kaydıyla efsanevi başına 200 lira destek ödenecek.

İPEK BÖCEĞİ VE TİFTİK YETİŞTİRİCİLERİNE BINDI

Tiftik ve Yapak Ekincilik Eş Kooperatifleri Birliği’ne (Tiftikbirlik) merbut kooperatiflere, Damızlık Kucak Gâvur Yetiştiricileri Birlikleri’ne yahut Bakanlığa mukayyet yün el işi tesislerine müstahsil makbuzu karşılığında satan ve Tiftik Kayıt Sistemi (TKS) Marifet Tabanı’na kaydettiren üreticilere cedi tiftiğinin kilogramına 70 teklik, sermaye tiftiğin kilogramına 60 liralık, tali tiftiğin kilogramına 25 teklik, sözleşmeli istihsal kapsamında üretilen tiftiğe dahi arttırma 10 liralık ifa yapılacak.

İpek böceği yetiştiriciliğinde ücretsiz nesil sağlayıcı Kozalak Tarım Satma Kooperatifleri Birliği’ne (Kozabirlik), dağıttığı kutu başına 240 liralık, ürettiği gözyaşı ipek böceği kozasını Kozabirlik/kooperatifleri yahut elektrik alanı kozadan flatürle harir çekimi ve işleme olan hükmi şahsiyet vasıflarına sahip işletmelere satan yetiştiricilere, yaş kozanın kilogramına 160 lira ödeme yapılacak.

BİRLİKLERE UZUV ÜRETİCİLERE ARILI KAPÇIK BAŞINA 20 LİRA

Bakanlık Arıcılık Kayıt Sistemi’ne mukayyet, biçim birliği düzeyinde örgütlenmiş üretici birlikleri ve/yahut yetiştirici birliklerine uzuv üreticilerine dahi arılı kovan başına 30, üye olmayanlara 20 liralık, Bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerinden satın alıp kullandıkları maya ana arı başına 100 lira bindi sunulacak.

Bakanlıkça programlanan aşılama uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için efsanevi sahiplerine, kocabaş hayvan atıkları için bin 400 liralık, küçükbaş hayvan atıkları üzere 250 teklik atılan desteği, hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar ve hırızma uygulamaları için uygulayıcılara büyükbaş efsanevi başına 2 liralık, küçükbaş efsanevi başına ise 1,5 lira bindi ödemesi yapılacak.

ALABALIK İÇİN KİLOGRAM BAŞINA 1 LİRA DESTEK

Su ürünleri desteği çerçevesinde 350 bin kilo karışma, ala için kilo başına 1 lira, bakir türlere 3 liralık, merbut dizge üretime 2 liralık, kilogram üstü alabalık yetiştirilmesine ve sazana 1,5’ar teklik, midye amacıyla kilo başına 50 kuruş bindi sağlanacak.

10 bin adede kadar kuluçkalık damızlık ala desteği balık başına 60 liralık, yer havuzlarda balık yetiştiriciliğine 30 bin kilogram dahil kilo başına 2 teklik verilecek.

HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ KORUNMASI DESTEĞİ

Hayvan kalıtım bilimi kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi destekleri kapsamında Bakanlıkça geçerli projeler amacıyla yetiştiricilere, büyükbaş koruması üzere efsanevi başına 1000 lira, küçükbaş korumaya hayvan başına 150 liralık, sığır pedigrili korumaya bin 200 liralık, günahsız korumaya kovan başına 80 liralık, ibrişim kurdu korumaya kilogramda 170 teklik, düzeltme programındaki koyun, inatçı ve yavrularına halk elinde ıslahat elit sürüde hayvan başına 150 lira, ayak tabanı sürüde 100 liralık, el elinde manda ıslahı (deneyli manda), sevir ve sene ortamında doğuran deneyli mandaya efsanevi başına 2 bin lira, sene zarfında doğurmayan anaç mandaya hayvan başına 1200 teklik, damızlığa hasrolunmak üzere seçilen yerli sığır (düve/boğa) hayvan başına bin 500 liralık, damızlığa ayrılmayan için bin 300 teklik, damızlık erkek materyale (belletici-teke) hayvan başına elit sürüde 350 teklik, taban sürüde 250 liralık destek sağlanacak.

SERTİFİKALI PATATES TOHUMU KULLANANA 200 LİRA BINDI

Yurt içi sertifikalı tohum kullanma desteği çerçevesinde dekara aspir üzere 10 liralık, kanola amacıyla 30 teklik, süsen için 8 lira, rüşvet, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik için 50 liralık, sıska fasulye, yasmık ve yonca amacıyla 60 teklik, nohut için 50 teklik, kumpir amacıyla 200 teklik, fiğ, yemleme bezelyesi, korunga ve soya fasulyesi üzere 45 teklik, yer fıstığı üzere 34 teklik ifa gerçekleştirilecek.

Sertifikalı fide/rekiz tasarruf desteği, antep fıstığı, koz, badem, mavi ballıdarı ve aronya üzere 400 lira, armut, ayva, elma, kiraz, nektarin, şeftali, erik, limon, mandalina, portakal, kayısı, vişne, zeytin, değişik yemiş türleri ve muallak (nar ve muz dünya) için 280 lira, sertifikalı çilek fidesi ile bostan tesisi üzere üstelik dekar başına 400 liralık olacak.

Yurt içre sertifikalı zürriyet üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, ensiz süresince satışını gerçekleştiren, Vekâlet yoluyla izinli tohumculuk kuruluşu akseptans edilen ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere bu sene ürettikleri mütenevvi sertifikalı tohumluklarla özgün/temel ve üstü tohumluklara da türüne göre kilogram başına 0,1-5 liralık yetersiz içi sertifikalı yavru üretim desteği ödemesi yapılacak.

Sertifikalı aşılı ağaç başına 0,5 teklik, aşısız dikme başına ise 0,25 lira bindi sağlanacak.

ÇİFTLİK MUHASEBE VERGİ AĞINA KAYITLI 6 BİN İŞLETMEYE, İŞLETME DESTEĞİ

Kom Saymanlik Marifet Zehir Sistemi’nin 81 ilde uygulanmasına devam edilecek ve sabık sene vasıta altına alınan 6 bin işletmeye, işletme başına 600 lira ödenecek.

Tarımsal neşir ve müşavirlik desteği yerine, Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal neşir ve danışmanlık hizmeti sunan serbest ekincilik danışmanları ile ekincilik odası ve üretici örgütlerinde yeryüzü çok 5 ekincilik danışmanı tutmak amacıyla istihdam edilen beherglas tarım danışmanı için 72 bin lira ödenecek. Ödemeler denk 2 dilim halinde gerçekleştirilecek.

Share: