1936 yılından bu yanan ayrımsız yerde boza üretiyorlar

1936 yılından bu yanan aynı yerde boza üretiyorlar

87 yıldır bire bir dükkanda 4 kuşaktır bir lezzetle boza yapıyorlar

Ailenin 4’üncü poyra temsilcisi olan İsmail Soydan;

“Boza kültürünü Türkiye’ye Balkan göçmenleri ile getirilmiştir”

BİLECİK – Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ayrımsız sülale, 87 yıldır benzeri dükkanda 4 nesil boza ve helva üretiyor.

Şita aylarında çıktı tüketilen, kuşaklardır ilçede ateş parçası aşçılarca titizlikle hazırlanan, geçtiğimiz yıllarda Türk Patent ve Bellik Kurumu eliyle tescillenen helva ve tescili elan alınamayan boza, ilçede dallı güllü göçmen tıpkısı ev marifetiyle yıllardır üretiliyor. İshak Soydan’ın 1913 yılında Yugoslavya’dan Pazaryeri’ne göç ettiğini ve çokça print şartlarda 1936’da ilçede 90 metrekare tıpkısı dükkan kiralayarak başladığı helva ve boza üretimi 5 nesil 87 yıldır benzeri yerde bir lezzetle devam ediyor.

“Boza kültürünü Türkiye’ye Balkan göçmenleri ile getirilmiştir”

Ailenin 4’üncü batın temsilcisi olan İsmail Soydan, 4 masa ve 20 iskemle ile hizmet vermeye devam ettiklerini belirterek, “Pazaryeri’nde 85 yıldır tıpkı dükkanda boza ve helva üretiyoruz. Ilkin, Bursa, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kütahya başta doğmak üzere kasaba illerdeki market ve kuruyemiş tezgahlar dahi bozamız ve helvamız yerini aldı. Boza kültürünü Türkiye’ye Balkan göçmenleri ile getirilmiştir. Şita aylarının şanlı içeceklerinden birisi olmuştur. Bozanın çok hayır bir içecek olduğunu, çocuklarda mızrap yapısının güçlenmesine yardımcı olduğunu, ana sütünü artırdığını ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır” dedi.

“Şişman dedemizden aldığımız gibi bitmeme ediyoruz”

İşyerlerinin 5’inci kuşakta de inşallah devam edeceğini anlatan İsmail Soydan, “Kaliteden edim vermedik, büyük dedemizden aldığımız gibi bitmeme ediyoruz, 4’üncü batın kendisine hizmete sunuyoruz. Üretimimiz kaza merkezindeki tıpkısı atölyede oluyor. Kuvvet benzeri aksiyon, günce 3 tona mümasil boza üretimimiz oluyor. Sezonu de açtık, bereketli maşallah. Satışlarımız da çok gür” dedi.

Öte yandan caize deposu namına bilinen bozanın üretiminde su, akdarı ve mısır haricinde tek tıpkısı kimyevi yön bulunmadığı söyleyen Soydan, bozanın A, B, C ve E vitaminleri yardımıyla vücut direncini antipatik algınlığına cebin koruduğunu anlattı.

Share: