1900 rakımlı yaylada dem kesen manevra

1900 rakımlı yaylada çağ kesen tatbikat

Kalabalık’nun Kabadüz ilçesindeki kayak tesisinde kaymakamlık yoluyla hazırlanan arama ve kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı

ORDU – Kalaba’nun Kabadüz ilçesindeki 1900 rakımlı Çambaşı Yaylası’ndaki ski merkezinde arama ve istirdat tatbikatı gerçekleşti. Gerçeğini aratmayan senaryolarda 5 kurumun görevlileri görev aldı.

Cıvıl Cıvıl’nun genişlik cesim turistik adreslerinden birisi olan, Kabadüz ilçesine vabeste 1900 rakımlı Çambaşı Yaylası’nda bulunan ski tesisinde sezon açıldı. Bünye, misafirlerini ağırlarken, Kabadüz Kaymakamlığı eliyle düzenlenen kontrol ve kurtarma tatbikatı ile olabilecek olumsuzluklara karşı ekiplerin aceleci müdahalesi sergilendi.

Kayak tesisinde planlı ve gerçeğini aratmayan senaryolar gereği ilk yerine hayatiyet kesilmesi sonucu telesiyejde muhat kalan vatandaşlar, ihbar konusunda görüngü adına atıf edilen Uyanık Kontrol Istirdat ekipleri, telesiyej tellerine tırmanarak, tehlikesiz tıpkısı şekilde çevrilmiş kaşan vatandaşlara ulaştı. Sorasında ise vatandaşlar, muktezi düzenlilik önlemleri alınarak zemine indirildi. Buradan bile Afet ve Evgin Ebat Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), ANDA Derneği ve Kalaba Büyükşehir Belediyesi taharri ve istirdat ekipleri marifetiyle sağlık ekiplerine teslim edildi.

Tatbikatlar gerçeğini aratmadı

Planlı ikinci kurtarma operasyonu senaryosunda ise ski yaptığı esnada pistten çıkarak ayağını afet ve gelişmemiş yatan ayrımsız yurttaş ihbarda bulundu. Bunun konusunda JAK ekipleri kar motorları ile görüngü hesabına engelleme ederek, değişik kurumların yetkilileri ile birlikte çorlu vatandaşı kurtardı. Gaileli zat, kar motoru ile ambulansa taşındı. Yapılan tatbikatlar gerçeğini aratmazken, ekiplerin gelişmemiş sürede olaylara müdahalede bulunması zevk topladı.

“Bu tatbikat, kurumlar arası işbirliğinin gösterişli tıpkı boyutunu gösteriyor”

Planlı tatbikatlar üzerine açıklamalarda bulunan Kabadüz Kaymakamı Yasin Delicesine, ilçede kış festivali öncesi manevra yapıldığını söyledi. Kilolu katılma beklenen curcuna öncesi ski tesisinin, oluşabilecek olumsuzluklara alın amade olduğunu kaydeden Ilçebay Yasin Şahin, “Bu tatbikat esasen kurumlar arası işbirliğinin bunaltıcı aynı boyutunu gösteriyor. zira, AFAD, JAK timimiz, ANDA Arama ve Kurtarma ekipler, esenlik ve ORBEL ekipleri burada. 35 şahsiyet personel katılımı ile burada hayatiyet arızası cihetiyle kabinde çevrili artan vatandaşlarımızın kurtarılmasını ele alan tıpkı tatbikat gerçekleştiriyoruz. Festival öncesi yaptığımız bu manevra ile vatandaşlarımıza çekinmezlik aşılıyoruz” dedi.

“Ekiplerimizin aceleci müdahaleleri, seçme zaman amade ve idmanlı olduklarını gösteriyor”

Senaryonun ikinci kısmında ise kayak işleyen benzeri vatandaşın düşerek ayağını kırdıktan bilahare ekipler eliyle kurtarılması olduğunu kaydeden Ilçebay Yasin Şahin, “JAK timlerimiz etken ayrımsız şekilde burada fariza üstlenmiş durumda. Kendileri 20 günlüğüne buradalar, timimizin olaylara aceleci tıpkı şekilde müdahale ettiği, hazır ve antrenmanlı olduğu görülüyor. Bu da bizleri ilavesi ile memnun ediyor, vatandaşlarımız rahatlıklar burada seyahatlerini edip konaklayabilirler” diye konuştu.

“Tarihten aldığımız sığınılacak liman özelliğini şuanda birlikte yaylamızda gösteriyoruz”

Çambaşı Yaylası’nın sabık yıllarda sığınılacak liman özelliği taşıdığını anlatım fail Delicesine, “Bu dahi Kalaba’dahi teshin hastalığı eski yıllarda mebde göstermişti. Bu hastalıktan yaklaşmak talip vatandaşlarımız Çambaşı Yaylası’na geliyordu ve bilcümle kurumlar bile burada teşkilatlanmıştı. Tarihten aldığımız sığınılacak liman özelliğini şuanda bile gösteriyoruz. Vatandaşlarımız güvenle burada yolculuk edebilir ve konaklayabilirler, bizler buradayız” ifadelerine saha verdi.

Toplamda 35 personelin fariza aldığı manevra izleyenlerden birlikte eksiksiz mertebe alırken, ekiplerin olaylara gelişmemiş sürede müdahale etmesi ise şaşırttı.

Share: